Edistämme ja kehitämme korkeatasoisen musiikkitaiteen harrastamista, koulutusta ja esittämistä koko Suomen alueella.
Kuoromusiikki on toimintamme ydin!
Musiikkia Pohjolaan ry
SÄÄNNÖT
1. § Yhdistyksen nimi
Yhdistyksen nimi on Musiikkia Pohjolaan ry. Näissä säännöissä sitä kutsutaan yhdistykseksi. Yhdistyksen kotipaikka on Kärsämäki.
2. § Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää korkeatasoisen musiikkitaiteen harrastamista, koulutusta ja esittämistä koko Suomen alueella ja tarvittaessa myös muualla maailmassa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
- järjestää ja auttaa järjestämään koulutusta, tapahtumia, konsertteja ja muita toimintaansa tukevia tilaisuuksia sekä jäsenilleen opinto- ja konserttimatkoja kotimaassa ja ulkomailla
- hankkii yhdistyksen käyttöön sopivaa nuotisto- ja muuta materiaalia
- kutsuu vierailevia taiteilijoita järjestämiinsä konsertteihin, koulutuksiin ja tapahtumiin
- on yhteistyössä muiden taideyhteisöjen kanssa järjestäen poikkitaiteellisia tilaisuuksia, näyttelyitä, kursseja ja koulutustoimintaa
- järjestää vuosittain voittoa tavoittelematta koulutustilaisuuksia ja musiikkileirejä ja muita tapahtumia
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
- omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta
- toimeenpanna asianomaisen luvan hankittuaan arpajaisia ja rahankeräystä
- järjestää maksullisia konsertteja, ilmaiskonsertteja, musiikkitilaisuuksia ja musiikkifestivaaleja sekä muita vastaavanlaisia tilaisuuksia
- harjoittaa toimintaansa liittyvää julkaisutoimintaa
Yhdistyksen tarkoitus ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen ansion hankkiminen siihen osallistuneille eikä se saa muutenkaan muodostua pääasiallisesti taloudelliseksi toiminnaksi.
3 § Liittymis- ja jäsenmaksu
Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
Hallitus on päättänyt että henkilöjäsenen jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa ja kannatusjäsen voi maksaessaan vapaasti määrittää kannatusmaksun suuruuden.
4 § Hallitus
Yhdistyksen toimintaa johtaa yhdistyksen kokousten päätösten pohjalta yhdistyksen hallitus. Hallituksen toimikausi alkaa, kun vuosikokous on sen valinnut ja kestää seuraavaan vuosikokoukseen, kunnes seuraava hallitus on valittu.
Hallitukseen kuuluu 4-8 jäsentä, joiden toimikausi on kaksi vuotta. Toimikaudet hallituksen jäsenille jaksotetaan siten, että vuosittain hallituksen koosta riippuen noin puolet hallituksen jäsenistä jatkavat seuraavan toimikauden loppuun.
Hallituksen toimikausi alkaa vuosikokouksen päätyttyä ja jatkuu seuraavan vuosikokoukseen tai kunnes uusi hallitus on valittu.
Hallituksen jäsenellä on oikeus erota kesken toimikauden ilmoittamalla siitä hallitukselle kirjallisesti. Uusi hallituksen jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi on valittava seuraavassa vuosikokouksessa.
Yhdistyksen hallituksen jäsenten on oltava yhdistyksen äänioikeutettuja jäseniä.
Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Hallitus voi nimittää lisäksi toiminnanjohtajan yhdistyksen toimintaa johtamaan.
Yhdistyksen hallituksen kutsuu koolle puheenjohtaja tai tämän ollessa estynyt varapuheenjohtaja. Jos vähintään yksi kolmasosa (1/3) hallituksen jäsenistä kirjallisesti vaatii hallituksen kutsumista koolle, on puheenjohtajan tai tämän ollessa estynyt varapuheenjohtajan kutsuttava hallitus koolle viimeistään neljäntoista (14) päivän kuluessa. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään 3 jäsentä on paikalla.
Hallituksen tehtävänä on
- johtaa yhdistyksen toimintaa yhdistyksen kokousten päätösten pohjalta,
- ottaa ja erottaa yhdistyksen toiminnanjohtajan, taiteellisen johtajan, työntekijät ja projektihenkilöstön sekä päättää näiden palkoista ja muista toimisuhteen ehdoista,
- huolehtia siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty, valvoa toiminnanjohtajaa ja yhdistyksen muuta hallintoa,
- ratkaista jäsenhakemukset ja pitää yllä jäsenluetteloa,
- päättää yhdistyksen kokousten koollekutsumisesta ja valmistella niihin esityslistat,
- laatia toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa tilikautta varten ja myös muuten valmistella vuosikokousta,
- huolehtia yhdistyksen kokousten päätösten toimeenpanosta,
- laatia itselleen työjärjestys,
- nimetä yhdistyksen edustajat luottamustoimiin.
5 § Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle aina, jos vähintään kymmenesosa (1/10) jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii tai jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos yhdistyksen kokous on päättänyt sen koolle kutsumisesta.
6 § Yhdistyksen vuosikokous pidetään toukokuun 31. päivään mennessä. Hallitus määrää tarkemmin vuosikokouksen paikan, päivämäärän ja alkamisajankohdan. Vuosikokouksesta on jäsenille ilmoitettava vähintään neljätoista (14) päivää ennen kokousta sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen. Yhdistyksen ylimääräinen kokous kutsutaan koolle kuten vuosikokous. Yhdistyksen kokouksessa on kaikilla vuosimaksunsa maksaneilla jäsenillä sekä vapaa-, ainais- ja kunniajäsenillä yhtäläinen puhe-, ääni- ja esitysoikeus. Äänioikeuden antava vuosimaksu tulee maksaa yhdistyksen tilille viimeistään seitsemän (7) päivää ennen yhdistyksen kokousta.
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat
- Kokouksen avaus;
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa, jotka toimivat tarvittaessa ääntenlaskijoina;
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
- Hyväksytään kokouksen esityslista;
- Esitetään toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastuskertomus;
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille;
- Vahvistetaan alkaneen tilikauden toimintasuunnitelma ja talousarvio;
- Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle ja muuten avoinna oleville paikoille;
- Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja kuluvan tilikauden tilejä tarkastamaan;
- Päätetään jäsenmaksujen suuruudesta seuraavaksi vuodeksi
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
7 § Toiminnanjohtaja
Hallitus voi valita yhdistykselle toiminnanjohtajan, johon sovelletaan tämän pykälän määräyksiä. Hallitus päättää toiminnanjohtajan ottamisesta, erottamisesta ja toimisuhteen ehdoista.
Toiminnanjohtajan on edistettävä yhdistyksen etua huolellisesti ja hoidettava sen asioita yhdistyslain, sääntöjen sekä yhdistyksen kokouksen ja hallituksen ohjeiden mukaisesti.
Toiminnanjohtaja hoitaa yhdistyksen juoksevaa hallintoa. Muun ohessa toiminnanjohtaja
- huolehtii hallituksen päätettävien asioiden valmistelusta ja yhdistyksen toimielinten päätösten täytäntöönpanosta,
- johtaa yhdistyksen toimistoa ja järjestää sen työt,
- huolehtii yhdistyksen kirjanpidon lainmukaisuudesta ja varainhoidon luotettavuudesta.
8 § Yhdistyksen nimen ovat oikeutettuja kirjoittamaan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä henkilö, jolle hallitus on erikseen antanut nimenkirjoitusoikeuden, kukin erikseen.
9 § Yhdistyksen pääoma muodostuu käyttörahastosta. Yhdistyksen käyttörahastoon kuuluvat jäsenten liittymis- ja vuosimaksut. Käyttörahastoa käytetään yhdistyksen juoksevien menojen, apurahojen ja palkintojen maksamiseen. Yhdistys voi ottaa vastaan varoja erityisiksi nimikkorahastoiksi, joiden tarkoitus on sopusoinnussa yhdistyksen oman tarkoituksen kanssa.
10 § Yhdistyksen tili- ja jäsenkausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös, kirjanpito ja muu toiminnantarkastukseen liittyvä aineisto on jätettävä toiminnantarkastajille vähintään kuukautta ennen yhdistyksen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien on annettava lausuntonsa vähintään neljäntoista (14) päivän kuluessa aineiston vastaanottamisesta.
11 § Päätökset yhdistyksen kokouksissa tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Jos äänet menevät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee, paitsi vaaleissa, joissa tällöin arpa ratkaisee.
12 § Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta päätetään yhdistyksen kokouksessa. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta. Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta voidaan tehdä, jos sitä kannattaa kolme neljännestä (3/4) kokouksen äänioikeutetuista osanottajista.
Peruspääomaa sekä sen käyttämistä ja sijoittamista koskevien sääntömääräysten muuttamisesta on kuitenkin päätettävä edellä mainitulla määräenemmistöllä kahdessa yhdistyksen kokouksessa, joista jälkimmäinen voidaan pitää aikaisintaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä kokouksesta. Kumpaankin kokoukseen on toimitettava kutsu siten kuin säännöissä määrätään.
13 § Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, luovutetaan sen varat yhdistyksen tarkoitusta vastaavaan toimintaan, josta päättää yhdistyksen purkamisesta päättävä kokous.
Kärsämäellä marraskuun 30. päivänä 2024